Nieuws

Geen nieuws

Graag zou ik in het najaar weer beginnen met cursussen, maar het heeft nu niet zoveel zin om planningen te maken en beloftes te doen. Individuele consulten doe ik per email of telefoon: misschien niet ideaal, maar het gaat.
Alles is vloeibaar geworden en er is geen andere keuze mogelijk dan roeien met de riemen die we hebben. Dat valt niet mee als je in een reeks van stroomversnellingen zit, maar we zullen toch vast wel een keer in stabieler vaarwater terechtkomen.

Samen alleen

Door het corona-virus worden we op allerlei manieren geconfronteerd met verlies. Voor de één komt het harder en directer aan dan voor de ander, maar waar we allemaal mee te maken hebben zijn de beperkingen in het maken van contact. We zitten met een virus dat enorm besmettelijk blijkt te zijn. Zelfs als je je prima voelt, kun je het virus ongemerkt overdragen. Het onthutsende gevolg is dat we een gevaar voor elkaar zijn geworden. Dat gaat heel ver. Waar je steun, intimiteit, warmte zoekt of wilt geven, moet je afstand houden. Het gaat tegen elk natuurlijk gevoel in, maar het is nodig dat we onze verantwoordelijkheid beseffen en de gepaste afstand in acht nemen.
Onbedoeld en ongewild komen we allemaal op eilandjes terecht. Elk eilandje ziet er weer anders uit, ieders weg is uniek. Dat doet me sterk denken aan de tarotkaart ‘de Kluizenaar’. Van oudsher is een kluizenaar iemand zie zich bewust terugtrekt uit de wereld. Uiterlijke zaken verliezen hun belang en hun waarde, want hij laat zich leiden door een innerlijke drang. Hij is een pelgrim met een queeste. Nu zijn we allemaal pelgrims geworden die in een onbekende wereld hun weg moeten zoeken. Misschien tegen wil en dank of zelfs onder protest, maar er valt weinig te kiezen. Laten we daarom maar het beste ervan maken. Misschien dat we iets kunnen leren van de kluizenaars die ons vóór zijn gegaan.

Lees verder....

Meer artikelen » 


De nieuwsbrief verschijnt ongeveer 6x per jaar en is gratis. Naast informatie over activiteiten en aanbiedingen, schrijf ik in elke aflevering een artikeltje, waarin ik iets van waarde hoop over te brengen. Reacties zijn welkom! Vind je de nieuwsbrief ook waardevol voor anderen? Stuur hem dan door of geef een gratis abonnement weg.